Geef ongedierte geen kans!

Ongediertebestrijding door Mark Van der Westen

Waarmee kunnen we u van dienst zijn?

Onze service

Mark van der Westen is naast Hovenier ook Gediplomeerd in plaagdierbeheersing.
Hiermee is alle kennis om huis om ongedierte, van groot tot klein, de deur te wijzen. Of liever nog buiten te houden.

Al onze bestrijdingsmethode worden uitgevoerd volgens de wettelijk vastgestelde procedures en zijn bewezen effectief.
Bel of mail ons gerust als u vragen, of hulp nodig heeft.

Soorten ongedierte

Er is niks zo vervelend als ongedierte in of rondom het huis. Wij staan dan ook graag voor u klaar om diverse plagen op te lossen. Voor wespen zelfs 24/7

Ontdek wat wij voor u kunnen doen. en wat u zelf kunt doen bij een plaag.

Wespen zoeken in de koudere periode de warmte op. Helaas is dan vaak uw huis, kantoor- of winkelpand en/of uw bedrijf voor hen de ideale plek om te verblijven én te overleven.  Want reken maar dat ze willen overleven!

Het probleem met wespen is dat als ze eenmaal binnen zijn, ze niet op vrijwillige basis wensen weg te gaan. En in die tijd dat ze bij u verblijven, knagen ze aan alles wat los en vast zit en eten ze ook vrijwel alles wat ze tegenkomen. Wespen in huis is geen pretje en daar wilt u snel van af.

Er bestaan heel wat manieren om zelf van een wespenprobleem af te komen, maar de praktijk wijst uit dat dit meestal niet lukt.

Een professionele wespenbestrijder inschakelen is eigenlijk altijd de beste oplossing.

Wat u wel moet/ kunt doen voordat de wespenbestrijder bij u is.

  • Blijf uit de buurt van het wespennest
  • Zet, ruim buiten uw normale zit- en verblijfplekken in de buitenruimte, wespenvallen neer
  • Zorg dat u uw kinderen uitsluitend binnen ijsjes, limonade e.d. geeft
  • Houdt ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten en zorg voor goede afsluiting met horren
  • U kunt beter geen barbecue gaan houden als u een wespenplaag heeft en ook buiten eten is af te raden

 

Wat u vooral niet moet doen voordat de wespenbestrijder bij u is.

  • Wespen verjagen op allerlei manieren
  • Zelf aan de slag gaan met allerlei middelen
  • De agressie van de wespen uitlokken door te dicht bij het nest te komen (let op de uitvliegroute)
  • Een voedselbron voor de dieren verzorgen, door etensresten buiten achter te laten (denk ook aan uit de boom gevallen vruchten e.d.)

Een motmug staat ook wel bekend als motvliegje of aalputmotje. Het is een klein dichtbehaard mugje en wordt door zijn vorm wel eens omschreven als kleine hartjes die op de muren zitten.

Motmuggen lijken misschien meer op motten, maar toch zijn het muggen. Ze gedragen zich ook als muggen, ondanks dat ze niet kunnen steken. Motmuggen kunnen in zeer grote aantallen leven in riolen, putten en afvoeren, waar de larven zich voeden met rottend organisch materiaal. Hierdoor kunnen ze in aanraking komen met voor de mens gevaarlijke bacteriën. De larven en volwassen exemplaren kunnen niet steken of bijten en brengen dus alleen indirect ziektes over.

Tijdens de dag rusten de volwassen motmuggen in de schaduw, op muren in nabijheid van sanitaire buizen. ’s Avonds worden zij actief en zijn ze terug te vinden bij het rottend organisch materiaal. Door hun kleine afmeting kunnen zij zich eenvoudig verplaatsen door smalle naden en kieren.

Bestrijding van ratten en muizen

Muizen zullen er altijd zijn en zolang we er maar geen last van hebben, is dat niet erg. Een muizenplaag moeten we altijd zien te voorkomen. Effectief (preventief) bestrijden van muizen vergt kennis over muizengif en muizenvallen maar vooral ook kennis van de soorten muizen en hun leefgewoontes.

Muizen in huis of in uw bedrijf is meer dan alleen maar vervelend: muizen kunnen een ernstig gezondheidsrisico betekenen, in het bijzonder in keukens, de productieruimte, het magazijn of in speelruimten van kinderen. Een muis kan verder grote schade toebrengen aan uw pand, apparatuur en meubilair door aan hout en plastic te knagen. Met hun geknaag aan elektrische bekabeling kunnen muizen zelfs brand veroorzaken. 

Ratten vormen ook een aanzienlijk gezondheidsrisico voor mensen en huisdieren. Ziekten die ze over kunnen brengen zijn onder meer salmonella, de ziekte van Weil, E. coli en TBC. Ratten dragen ook vlooien, mijten en teken bij zich en kunnen acute allergische reacties veroorzaken.

Tekenen van een rattenprobleem

Ratten zijn nachtdieren en verstoppen zich meestal voor mensen. Typische verschijnselen van een rattenprobleem in het huis of uw bedrijf zijn:

  • Krassende geluiden in muren of onder vloeren als ratten rondscharrelen.
  • Uitwerpselen – donker en langwerpig, van 10 tot 20 millimeter lengte.
  • Kenmerkende geur ruikend naar muskus en ammonia, die vooral sterk is in (half)besloten ruimtes, zoals onder kasten.
  • Schade – om hun tanden scherp en kort te houden knagen ratten aan hout en plastic. Ze kunnen zelfs brand veroorzaken, door aan elektrische snoeren te knagen.
  • Opengescheurde voedselverpakkingen in hun zoektocht naar voedsel. Nesten wordt gebouwd in warme, beschutte plaatsen en worden gemaakt van versnipperd materiaal van bijvoorbeeld kranten of stof.
  • Nesten bevatten vaak jonge ratten.
  • Holen in de tuin, vooral in composthopen of onder schuren. Ze bouwen ook nesten onder tuinplanken.
  •  

Tekenen van een muizenprobleem

De typische verschijnselen van een muizenprobleem zijn:

  • Het zien van muizen in huis of uw bedrijf.
  • Krassende geluiden in muren of plafonds.
  • Uitwerpselen – Muizen laten kleine, donkere uitwerpselen achter, vooral langs muren of op plaatsen waar ze vaak komen, zoals in kasten of onder gootstenen.
  • Kenmerkende geur – Muizen laten een naar muskus en ammoniak ruikend spoor achter, dat vooral sterk is in (half)gesloten ruimten, zoals onder kasten.
  • Schade – Muizentanden groeien voortdurend en daarom knagen ze aan alles, van hout en plastic tot bekabeling en andere harde materialen.
  • Nesten – Muizennesten zijn vooral te vinden op beschutte plaatsen, zoals achter koelkasten. Nesten bevatten vaak jonge muizen.

Mollen zijn een plaag door de schade die ze aanrichten aan gazons bij het graven van hun tunnels.

Molshopen en molrichels ontsieren gazons en bloembedden, terwijl hun gegraaf de wortels van jonge planten beschadigt en stenen omhoog brengt, waardoor tuingereedschap kan beschadigen.

De natuurlijke habitat van mollen is het bos, maar ze voelen zich ook op hun gemak in tuinen, grasland of bouwland.

 

Tekenen van een mollenprobleem

Mollen komen slechts zelden boven de grond, dus de kans dat u er een te zien zult krijgen is klein. Maar wees voorzichtig als u een levende mol vangt, want ze hebben heel scherpe tanden en zullen zeker proberen te bijten. Het eerste teken van een mollenprobleem bestaat uit het verschijnen van molshopen of ‘mollenrichels’, die ontstaan door het graven van tunnels.

Een mol graaft twee soorten tunnels:

  • Ondiepe tunnels net onder de oppervlakte, bij het zoeken naar voedsel. Dit zijn de verhoogde richels die in gazon of bloembed verschijnen.
  • Diepe tunnels die zo’n 10 tot 40 cm onder de grond liggen. Deze tunnels zijn niet zichtbaar, maar hebben waar de grond omhoog wordt gewerkt molshopen tot gevolg. Delen van tunnels worden met gras en bladeren bekleed om nesten te maken.

Mollen eten voornamelijk wormen, en vullen dit dieet aan met insecten en larven. Mollen hebben een slechte stofwisseling en moeten elke dag hun eigen gewicht in voedsel eten, wat de grond arm aan wormen kan maken. Mollen slaan geen lichaamsvet op, dus moeten ze de hele winter dooreten en houden ze geen winterslaap. Ze zijn het actiefst in de herfst en het vroege voorjaar.

Houtworm verwijderen

Houtworm is schadelijk voor uw eigendommen. Tijdens de ontwikkeling van larve tot volwassen insect boren de larven gangen in het hout. Daarmee kunnen houtconstructies als daken en vloeren van woningen, maar ook meubels en andere houten voorwerpen beschadigd raken en zelfs vernield worden. Niet bestrijden zal beslist leiden tot vernieling van uw eigendommen.

Aanwezigheid van houtwormlarven is zichtbaar aan het boormeel (een fijn stof van het hout) dat uit de gaatjes komt. Dit boormeel wordt gemakkelijk zichtbaar door zwart papier onder de gaatjes te leggen. Als u boormeel ziet moet u direct gealarmeerd zijn want niet bestrijden zal zeker leiden tot vernieling van uw eigendommen.

Voorkom ongedierte!

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Naast het bestrijden van het ongedierte doen wij ook aan preventief behandelen en adviseren over het voorkomen van ongedierte in of om het huis. Dit doen wij ook met onze preventie contracten. Wij zijn dan pro-actief voor, en met u bezig om ongedierte te voorkomen!